Gebelik Kayıpları (Düşük / Abortus) - Mersin
Düşük (Abortus) ve Gebelik Kayıpları – Mersin – Halk arasında “düşük” olarak adlandırılan abortus, 20. gebelik haftasından önce, fetusun 500 g.’ ın altında olduğu dönemde gebeliğin sonlanması halidir. Bu durum kendiliğinden olabileceği gibi başka bir etkene bağlı olarak da gerçekleşebilir. Erken dönem düşükler hamileliğin ilk 3 ayı (ilk 12 haftası) içinde gerçekleşen düşüklerdir, tüm düşüklerin % 80’ i bu dönemde gerçekleşir.
Hamilelikte düşük nedenleri nelerdir?
Gebelikte düşüğe neden olan bir çok durum söz konusu olabilir.
- Genetik faktörler (kromozomal problemler)
- Anneye ait sistemik hastalıklar (şeker hastalığı, guatr, kan pıhtılaşma bozuklukları vb.)
- Rahim şekil bozuklukları
- Rahim içinde bulunan miyomlar (myom), polipler, rahim içi yapışıklıklar
- Anne yaşının ileri olması
- Sigara ve alkol kullanımı
- Daha önce düşük yapmış olmak
- Yüksek ateş
- Radyasyon
- Gebelikte kullanılması sakıncalı bazı ilaçlar
- Bazı enfeksiyonlar da düşüğe sebep olabilirler.
Düşüğün belirtileri
- Gebelikte vaginal kanama
- Kasık ve bel ağrısı
- Vaginadan parçalı, kötü kokulu akıntı gelmesi
- Yüksek ateş gibi belirtilerin varlığında acil olarak doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bu şikayetlerle yapılan başvuruda doktor tarafından ultrasonografi ile gebelik kesesinin normal olup olmadığı, embriyonun durumu, fetal kalp atışlarının olup olmadığı tespit edilir. Olgunun durumuna göre takip veya kürtaj (küretaj) kararı verilir.
Tekrarlayan düşükler, erken doğum eylemi (preterm eylem), amnion kesesinin erken açılması, anne karnında fetüsün ölümü ile sonuçlanan gebeliklerde, altta yatan nedenleri araştırmak ve bir sonraki gebeliğe hazırlık amaçlı bir takım araştırma ve testler yapılmaktadır. Bunların bir kısmı kan tahlilleri ile (Trombofili paneli, kanda enfeksiyon varlığı, periferik kanda kromozom analizi vs), bir kısmı da fetusdan veya plasentadan alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesi ile gerçekleşmektedir. Alınan örneklerin patolojik olarak incelenmesi düşüğün nedeni hakkında bilgi vermez. Düşük materyalinin genetik olarak incelenmesi düşüğün nedeni hakkında bilgi verir.
Düşük tipleri nelerdir?
- Spontan abortus (kendiliğinden düşük)
- Abortus imminens (düşük tehdidi)
- Abortus insipiens (durdurulamayan düşük)
- Komplet abortus (tam düşük)
- İnkomplet abortus (tam olmayan düşük)
- Rest abortus (artık materyal kalması)
- Anembriyonik gebelik (boş gebelik kesesi)
- Elektif abortus (kürtaj/küretaj, medikal abortus)
- Biyokimyasal gebelik
- Habituel abortus (tekrarlayan gebelik kayıpları)
- Septik abortus olarak
kategorize edilmiştir.
Spontan abortus (Kendiliğinden düşük): Gebelik materyalinin kendiliğinden rahim dışına atılmasına verilen isimdir. Spontan abortusta düşük herhangi bir müdahale olmaksızın gerçekleşir.
Abortus imminens (Düşük tehdidi): Düşük tehdidi gebeliğin ilk yarısında başlayan vaginal kanama ve bazı durumlarda kanamaya kasık ağrısı, bel ağrısı, kramp şeklinde ağrının eşlik ettiği bir tablodur. Kanama az miktarda leke şeklinde olabildiği gibi, yoğun ve parçalı da olabilir. Parlak kırmızı renkli kanama yeni gerçekleşmiş taze kanamayı ifade eder, klinik açıdan daha büyük önem taşır; kahverengi kanama ise daha önce gerçekleşmiş takiben dışarı drene olmuş kanamayı ifade eder.
Abortus insipiens (Durdurulamayan düşük): Rahim kasılmaları ve rahim ağzının (servix) açılması sonucunda düşüğün kaçınılmaz hale gelmesidir, klinik tablo şiddetli ağrı ve vaginal kanama ile karakterizedir.
Durdurulamayan düşük tanısı konulduğu zaman steril koşullarda kürtaj/küretaj ile gebelik materyalinin boşaltılması gerekir.
Tam düşük (Komplet abortus): Bu durumda gebeliğe ait tüm dokular rahim kasılmaları ile rahim dışına atılmıştır. Özellikle 4 haftadan küçük gebeliklerde görülen bir durumdur. Çoğu kez herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan vaginal kanama kendiliğinden sonlanır.
Tam olmayan düşük (İnkomplet abortus): Gebelik materyalinin bütün olarak rahimden dışarı atılmadığı, bir kısmının rahim içerinde kaldığı düşük tipidir. Ultrason ile rahim içinde parça kaldığı (rest) tespit edilen durumlarda kürtaj/küretaj ile rahim içi temizlenir. Aksi halde rahim içinde kalan parçalar enfeksiyona ve uzamış kanamaya sebep olurlar.
Rest abortus (Artık materyal): Bazı durumlarda spontan düşük ve küretajı takiben rahim içerisinde gebeliğe ait materyal kalabilir ve bu durum kanamaya neden olabilir. Bu halk arasında parça kalması olan adlandırılan rest plasentar tablosudur. Tanı konulduğunda rahim içindeki gebelik materyali kürtaj/küretaj işlemi ile temizlenmelidir.
Biyokimyasal gebelik: Çoğu kez adet rötarını takiben gelişen kanama ile karakterizedir. Bazı kişiler hamile olduklarını bilmeden adet gecikmesini takiben vaginal kanama yaşarlar, kanda yapılan gebelik testi (b-hCG) sonucu pozitif çıkar.
Hamilelik yasal sınır olan 10 haftanın öncesinde isteğe bağlı olarak sonlandırılıyorsa isteğe bağlı düşük/ isteğe bağlı tahliye olarak adlandırılır.
Gebelikte düşük tehdidi tanısı konulduğunda yapılması gerekenler
- Yatak istirahati
- Egzersiz kısıtlaması
- Cinsel ilişki yasağı
- Ağır yük kaldırmak, ağır iş yapmaktan kaçınmak
- Stresten uzak kalmak
- Doktorun verdiği tedaviyi uygulamak, önerileri yerine getirmek
- Kanama ve ağrının artması durumunda doktora başvurmaktır.
Düşüğü ve/veya kürtajı takiben dikkat edilmesi gerekenler
- Düşüğü ve/veya kürtajı takiben 2 hafta süre ile cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
- Enfeksiyondan korunmak için hijyene dikkat edilmeli ve önerilen ilaçlar (antibiotik vb.) düzenli olarak kullanılmalıdır.
Düşük (Abortus) ile ilgili daha detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilir veya da Mersin merkezde bulunan muayenehaneme uğrayabilirsiniz.
Halk arasında “düşük” olarak adlandırılan abortus, 20. gebelik haftasından önce, fetusun 500 g.’ın altında olduğu dönemde gebeliğin sonlanması halidir.
Bu durum kendiliğinden olabileceği gibi başka bir etkene bağlı olarak da gerçekleşebilir.
Erken dönem düşükler hamileliğin ilk 3 ayı (ilk 12 haftası) içinde gerçekleşen düşüklerdir, tüm düşüklerin %80’ i bu dönemde gerçekleşir.
Telefon
(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86
Adres
İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Acil Durum
(0532) 646 01 00
E-posta
info@aysunkale.com
Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com