Genital Siğiller (Kondilom) - Mersin

Mersin Genital Siğil / HPV – Genital siğiller HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüsün neden olduğu, genital sistemde farklı ve boyut ve şekilde oluşan lezyonlardır.

HPV virüsünün 200′ e yakın farklı tipi vardır, Tip 6 ve Tip 11 düşük riskli olarak tanımlanan HPV tipleridir ve genital siğil oluşumuna neden olurlar. HPV’ nin yüksek riskli tipleri ise (sıklıkla HPV 16, 18) zaman içerisinde kanser öncüsü lezyonlara ve kansere yol açabilirler.

Genital siğil bulaşma yolları

Genital siğile yol açan HPV virüsü genellikler cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Cinsel ilişki yolu ile erkekten kadına bulaşabildiği gibi, kadından erkeğe de bulaşabilmektedir. İlk cinsel deneyimini erken yaşayan ve cinsel partner sayısı fazla olan kişilerde daha sık görülmektedir.

Genital siğil oluşumu

Rahim ağzına (servix) ulaşan virus, bölgede bulunan hücrelerin DNA’ sını etkileyerek rahim ağzı kanseri oluşumuna neden olabilir.

HPV virüsü vücuda alındıktan sonra bağışıklık sistemimiz HPV enfeksiyonu uzaklaştırabilir. Bunların yaklaşık % 90’ı 2 yıl içinde tamamen temizlenir. Bu enfeksiyon dış genital sistemde kendisini siğil olarak gösterir. Ancak bazen yüksek riskli HPV tipleri, yetersiz bağışıklık yanıtının olduğu durumlarda rahim ağzı (servix) kanseri gelişimini tetikleyecek hücresel değişikliklere neden olabilir. Bu hücresel değişikliklere Pap smear testi ile tanı konulabilmektedir.

HPV’ nin bulaşması ile kanserin ortaya çıkması, normal bağışıklık sistemi olan bir kadında 15-20 yıla yayılan bir süreç göstermektedir. Bundan dolayı hiç bir şikayeti olmayan kadınların da rahim ağzı kanseri tarama programlarını takip etmesi önerilmektedir. Bu takiplerin amacı kansere neden olabilecek öncül hücreleri erken dönemde tespit edip kansere dönüşmesini engellemektir.

HPV Enfeksiyonunun bulunduğu bölgeler

  • Dış genital bölge
  • Vagina
  • Servix (rahim ağzı)
  • Perianal bölge (makat çevresi)

Pap smear ve HPV testi

  • Pap smear testi ile sitolojik inceleme
    Pap smear, jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından alınan sürüntü örneğinin mikroskop ile incelenmesi esasına dayanır.
    • Adet kanaması esnasında Pap smear testi yapılmamalıdır.
    • Testten 48 öncesine kadar cinsel ilişkiye girilmemeli ve vaginal duş yapılmamalıdır.
  • Lezyondan alınan doku örneği ile histopatolojik inceleme
  • PCR ile HPV-DNA varlığı ve tiplendirmesi

HPV aşısı

HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinin büyük bir bölümüne yol açan HPV türlerine karşı korunmak mümkündür.

HPV aşısının içerdiği HPV tiplerine bağlı olarak gerek siğillere, gerekse kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Aşının etkili olabilmesi için 3 doz olarak koldan uygulanması gerekir.

HPV aşısının Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. HPV aşıları 9 yaşından itibaren uygulanabilir. Aşının etkili olabilmesi için 6 ay içerisinde toplam 3 doz olarak koldan uygulanması gerekmektedir.

Genital siğil tedavisi

  • İlaç tedavisi, topikal tedavi adını verdiğimiz bazı krem ve losyonların bölgesel olarak lezyonlara uygulanması ile gerçekleşir. Bu tedavi yaklaşımını uygulanması zordur, uzun süreli tedavi gerektirir. Aynı zamanda normal cilt ve mukoza dokularında da tahrişe neden olabilir.
  • Koter uygulaması muayenehane koşullarında hekim tarafından uygulanır, işlem sırasında ağrı ve acı hissedilmez. İşlem sonrasında günlük hayata devam edilebilir.
  • Kriyoterapi, halk arasında dondurma tedavisi olarak bilinir. Anormal doku ve lezyonları dondurarak tahrip etme esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Muayenehane koşullarında uygulanabilmektedir. İçinde sıvı nitrojen veya karbondioksit bulunan bir tüp ve bu tüpün bağlı olduğu cihaz sayesinde kriyoterapi (dondurma) işlemi uygulanmaktadır.

    Hasta jinekolojik masaya alındıktan sonra kriyoterapi cihazı hazırlanır. Eğer genital siğil sayısı az ise lokal anestezi, çok ve yaygın ise genel anestezi uygulanır. Takibinde prob adı verilen cihazın uç kısmı dondurulacak dokuya veya lezyona temas ettirilir ve gazın prob ucunu yaklaşık -80 dereceye kadar soğutması ile siğil/lezyonu oluşturan dokudaki hücreler tahrip edilir. İşlem bittikten sonra bölge antiseptik solüsyon ile temizlenir, hastaya genital bölge bakımı konusunda bilgi verilir ve kullanacağı ilaçlar reçete edilir. Hasta uygulamadan 1-2 hafta sonra kontrole çağrılır.

  • Cerrahi tedavi

Gebelikte HPV

Gebelikte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanının uygun gördüğü şekilde HPV enfeksiyonu (genital siğil) tedavisi yapılabilmektedir.

Doğum sırasında aktif HPV enfeksiyonu varlığında, doğum kanalından yeni doğana enfeksiyon bulaşabilmektedir.

Genital siğiller HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüsün neden olduğu, genital sistemde farklı ve boyut ve şekilde oluşan lezyonlardır.

Telefon

(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86

Adres

İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin

Acil Durum

(0532) 646 01 00

E-posta

info@aysunkale.com

Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com

Call Now Button