Meme Hastalıkları - Mersin
Mersin Meme Sağlığı – Meme dokusu (göğüs) süt bezleri, süt kanalları, yağ dokusu ve taşıyıcı lif dokusundan oluşur. Süt bezleri lob adı verilen anatomik yapılardan oluşurlar. Her memede yaklaşık 6-9 adet lob mevcuttur. Her bir lob daha küçük birimler olan lobüllere ayrılmıştır ve bunların uç kısmında da süt üretimi yapan küçük kesecikler mevcuttur. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Lobüller ve kanallar arasındaki boşluğu yağ dokusu doldurmaktadır. Meme dokusu içerisinde kas yoktur fakat memenin hemen altında kaburgaların üzerinde Pectoralis majör ve minör adı verilen iki kas grubu mevcuttur.
Meme dokusu içerisinde kan damarları ve lenf damarları bulunmaktadır. Lenf damarları koltuk altındaki lenf bezlerine dökülürler. Meme kanserlerinde ve enfeksiyonlarda koltuk altı lenf bezleri şişer (LAP, lenfadenopati). Enfeksiyon varlığında bu bezler ağrılı iken, kanserde ise çoğu kez ağrısız şişlik vardır.
Doğum sonrası süt yapımı (Laktasyon)
Anne adayının vücudu gebelik boyunca hormonal ve yapısal olarak süt üretimine hazırlık yapar. Doğum sonrası süt yapımı için gerekli olan Prolaktin hormonunun seviyesi hızla yükselir. Bebeğin emmesi ne kadar fazla olursa prolaktin (süt hormonu) salınımı ve süt üretimi de o kadar fazla olur.
Meme Sağlığı, Bakımı ve Kontrolleri
Genç kızlarda ilk adet (menarş) öncesinde hormonların etkisi ile meme dokusu büyümeye başlar. Ergenlik dönemi boyunca başta estrogen ve progesteron olmak üzere bir çok hormonun etkisi ile gelişimlerini tamamlarlar. Her adet dönemi öncesinde kandaki kadınlık hormonlarının seviyesine bağlı olarak göğüslerde şişlik ve hassasiyet oluşur, adet sonrası normale döner. Meme dokusu meme bezleri ve yağ dokusundan oluşur, içerisinde kas tabakası bulunmaz. Hamilelik, emzirme ve yaşa bağlı olarak meme derisinde gevşeme ve göğüslerde sarkma meydana gelebilir.
Memelerin günlük bakımında yıkanması, temizlenmesi ve alınan duşun ardından bir kaç dakika dairesel hareketlerle soğuk su uygulanarak masaj yapılması önerilir.
Meme Kanseri
Meme kanseri tüm dünyada ve Türkiye’ de kadınlar arasında en sık görülen kanser tipidir. Meme kanserinde meme dokusu içindeki bazı hücrelerde değişiklikler meydana gelir ve kontrolsüz hücre çoğalması oluşur. Meme kanserlerin olguların çoğunluğunda başlangıç noktası süt kanallarını döşeyen hücrelerdir (duktal kanser). Kanser riski yaşa bağlı olarak artmaktadır. Meme kanserinin bir kısmı (% 5-10) ailesel yatkınlık gösterir, buna herediter geçiş adı verilir, kalıtsal gen mutasyonlarları ile beraberdir. Diğer tarafından ailesel geçişi olmayan meme kanserleri de mevcuttur, bunlar beslenme alışkanlıkları gibi çevresel faktörler veya çevresel faktörlerle genetik faktörlerin kombinasyonu şeklinde olabilir. Diet meme kanseri gelişiminde rolü olan faktörlerden biridir. Özellikle yağdan zengin dietle beslenen kilolu kişilerde, alkol tüketimi, kırmızı et tüketimi fazla olan kişilerde meme kanseri riski artmaktadır. Diğer taraftan alkol tüketmeyen, yağdan fakir beslenen, lifli gıdalardan zengin beslenen, D vitamini eksikliği bulunmayan kişilerde risk azalmaktadır.
Genetik geçişli meme kanserli olguların çoğuna iki gen mutasyonu eşlik etmektedir: BRCA 1 (Breast cancer gene one) ve BRCA 2 (Breast cancer gene two).
BRCA genlerinin vücuttaki fonksiyonu meme, yumurtalık (over) ve diğer dokulardaki hücre gelişiminin normal olmasını sağlamak ve oluşan hücre hasarlarını onarmaktır. Bu genlerde mutasyon geliştiği zaman normal fonksiyonlarını yerine getiremezler ve kanser riski artar.
BRCA 1 veya BRCA 2 veya her iki gende de mutasyonu olan kadınların % 72′ sinin yaşamları boyunca meme kanseri tanısı almak riski mevcuttur. Meme kanseri teşhisi konulan ve BRCA 1 veya BRCA 2 mutasyonu saptanan kadınların ailesinde çoğu kez meme kanseri, yumurtalık kanseri veya diğer kanser tipleri bulunmaktadır.
Meme Muayenesi
Kendi kendine meme muayenesi Amerika Kanser Cemiyeti tarafından önerilen basit ve invazive olmayan bir tanı yöntemidir. Menopoz öncesi dönemde periyodik olarak adet kanaması bittikten sonraki dönemde, menopoz sonrasında ayda bir kez yapılması önerilmektedir.
Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır:
- Aynanın karşısına geçin, meme dokusu yüzeyini ve meme başını asimetri, şişlik varlığı, çekilme varlığı gibi anormallikler açısından inceleyin (İnspeksiyon). Her iki meme başından akıntı gelip gelmediğine bakın.
- İki elinizi başınızın arkasında kavuşturun ve ellerinizi öne doğru sıkıştırın. Yukarıdaki muayeneyi tekrarlayın.
- Meme başını sıkarak akıntı gelip gelmediğini kontrol edin.
- Her iki elinizi kalçalarınızın üzerine koyun. Öne doğru hafifçe eğilin. Omuz ve dirseklerinizi yukarı kaldırmaya çalışırken her iki meme dokusunu ve meme başını, şişlik, şekil bozukluğu, asimetri, meme başı çekintisi açısından inceleyin.
- Sağ kolunuzu yukarı doğru kaldırın. Sol elinizin parmakları ile bütün meme dokusunu ve koltuk altını elle muayene edin (palpasyon), işleme belli bir bölgeden başlayın, parmaklarınızı kaydırarak ve hafifçe bastırarak başlangıç noktasında muayeneyi tamamlayın. Aynı işlemi sol kolunuzu yukarı doğru kaldırarak sol meme için de tekrarlayın.
- Sırtüstü yere uzanın. Sağ kolunuzu başınızın altına koyun, koltuk altınıza bir yastık koyarak sol elinizle sağ meme dokusunun muayenesini yapın, aynı işlemi sol meme için de tekrarlayın.
Meme Ağrısı (Mastalji)
Memelerde ağrı ve hassasiyet en sık görülen şikayetler arasındadır. Özellikle adet öncesi dönemde hormonal etki ile göğüslerde büyüme, hassasiyet oluşabilir, çoğu kez çift taraflıdır, adet sonrası dönemde kendiliğinden geçer. Memenin iyi huylu bazı hastalıklarında da tek taraflı veya çift taraflı mastalji oluşmaktadır.
Meme ağrısının belli bir bölgede olması ve sebat etmesi kanser şüphesi doğurur.
Adet öncesi dönemde başlayan ve adet sonrası geçen ağrılarda çoğu kez tedavi gerekmez. Çay, kahve, çikolata, kola tüketimini kısıtlamak, dietteki tuzu azaltmak, ağrı kesici ilaçlar (NSAİ) kullanmak kişiyi rahatlatır. Premenstruel sendrom tablosunda yer alan mastalji için “vitex agnus castus” ve “red clover” bitkilerinin extraktları da kullanılabilmektedir.
Kendi kendine meme muayenesi Amerika Kanser Cemiyeti tarafından önerilen basit ve invazive olmayan bir tanı yöntemidir. Menopoz öncesi dönemde periyodik olarak adet kanaması bittikten sonraki dönemde, menopoz sonrasında ayda bir kez yapılması önerilmektedir.
Telefon
(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86
Adres
İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Acil Durum
(0532) 646 01 00
E-posta
info@aysunkale.com
Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com