HPV Aşısı - Mersin

Mersin HPV (Human papilloma virüs) Aşısı – HPV aşısı genital siğiller ve servikal kansere (rahim ağzı kanseri) karşı bağışıklık sağlayan bir aşıdır. Aşının aynı zamanda vagina kanseri, vulva kanseri, penis kanseri, anüs kanseri ve orofarengeal kansere karşı da koruyuculuğu bulunmaktadır. 

HPV, yani human papilloma virüsü, cinsel yolla bulaşan, cilt ve mukozalarda enfeksiyona neden olan çift sarmallı bir DNA virüsüdür. İnsanları infekte etme özelliği bulunan 200’ den fazla HPV tipi vardır. Bazı tipleri genital siğillere neden olurken, bazı tipleri de kanser gelişimine sebep olabilmektedir. Virüs vücuda alındıktan sonra çoğu kez vücudun bağışıklık sistemi HPV virüsünü temizleyip zararsız hale getirebilmektedir. Bazı durumlarda ise virüs vücutta aktivasyonunu devam ettirerek hem kadınlarda, hem erkeklerde bazı kanser türlerinin gelişimine neden olabilmektedir. 

HPV kadınlarda en yaygın kanser tiplerinden biri olan rahim ağzı (servix) kanserinin sebebidir. Rahim ağzı kanseri vakalarının % 95’ den fazlasına insan papilloma virüsü neden olur. 

HPV’ nin neden olduğu enfeksiyondan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. HPV aşısı özellikle cinsel aktivite başlamadan önce yapılırsa enfeksiyona karşı en güçlü korumayı sağlar.

HPV Aşısı nasıl etki eder?

HPV aşısı vücudun bağışıklık sisteminin virüse karşı  güvenli ve etkili bir şekilde uyarılmasını sağlar, virüse karşı antikor üretimini tetikler, bu antikorlar virüsün hücreleri enfekte etmesini engelleyici bir rol oynarlar. FDA tarafından onaylanan son HPV aşısı olan 9’ lu HPV aşısı 9 farklı HPV tipine karşı koruyuculuk sağlamaktadır (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 tipleri).

Aşının uygulanma yaşı 9 yaş ve üzerinde başlar. 15 yaşın altında henüz cinsel aktivite başlamamış kişilerde aşının 2 doz yapılması önerilmektedir. 15-45 yaş aralığında 3 doz aşı önerilmektedir. Gebelikte HPV aşısı uygulanması tavsiye edilmemektedir. HPV aşısı kadınların yanı sıra erkeklere de önerilmektedir. Erkeklerde genital siğiller ve bunlara bağlı ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı bağışıklık sağlamaktadır.

Bir çok bilimsel çalışmada HPV aşısının en sık görülen yan etkileri; enjeksiyon sahasında ağrı, kızarıklık, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma olarak bildirilmiştir.

Sık sorulan sorulardan biri de HPV aşısı yaptırmış bir kişinin Pap smear kontrollerine devam edip etmemesi gerektiği konusudur. HPV aşısını full doz tamamlamış kadınların Pap smear kontrollerini periyodik olarak yaptırmaya devam etmeleri gerekmektedir.

HPV (Human papilloma virüs) aşısı - Mersin

HPV nasıl bulaşır?

İlk olarak 1907 yılında (Ciuffo) genital siğillerde human papilloma virüsün varlığı saptanmış ve virüsün cinsel yolla bulaştığı tespit edilmiştir.

Human papilloma virüsün inkubasyon (kuluçka) süresi 3 hafta ile 8 ay arasında değişmektedir. Ortalama 3 ay olarak kabul edilen bu süre bazı kişilerde daha uzun zaman almaktadır, literatürde 20 yıl sonra ortaya çıkan vakalar bildirilmiştir.

Bu süreçte bazı risk faktörleri rol oynamaktadır;

  • Yaş
  • Irk
  • Coğrafi bölge
  • Düşük sosyoekonomik seviye
  • Düşük eğitim düzeyi
  • Cinsel (seksüel) partner sayısı
  • Erken yaşta ilk cinsel ilişki
  • Sigara kullanımı
  • Uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı
  • Diyetle alınan folat, karoten, C vitamini düzeyinin yetersiz oluşu
  • Multiparite (birden fazla gebelik)
  • Daha önce cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olmak ( özellikle herpes genitalis)
  • İmmunsupresyon (herhangi bir nedenle bağışıklık sisteminin zayıf olması)
  • Düzenli olarak Pap smear takiplerini yaptırmamış olmak.

Pap smear nasıl alınır?

  • Hastanın duş almamış, vaginasını yıkamamış ve son 24 saatte cinsel ilişkiye girmemiş olması gerekmektedir.
  • Adet kanaması süresince pap smear örneği alınamaz.
  • Pap smear alınmasından önceki 1 hafta boyunca intravaginal fitil konulmamış olması gerekmektedir.
  • Sürüntü örneği endoservikal fırça yardımı ile alınır, ağrısız ve acısız bir işlemdir.
  • Alınan spesmen fixe edilir ve sitoloji laboratuvarına gönderilir.

HPV Aşısı ile ilgili daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilir veya da Mersin merkezde bulunan muayenehaneme uğrayabilirsiniz.

 

HPV kadınlarda en yaygın kanser tiplerinden biri olan rahim ağzı (servix) kanserinin sebebidir. Rahim ağzı kanseri vakalarının % 95’ den fazlasına insan papilloma virüsü neden olur. 

HPV’ nin neden olduğu enfeksiyondan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. HPV aşısı özellikle cinsel aktivite başlamadan önce yapılırsa enfeksiyona karşı en güçlü korumayı sağlar. 

Telefon

(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86

Adres

İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin

Acil Durum

(0532) 646 01 00

E-posta

info@aysunkale.com

Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com

Call Now Button