Sezaryen ile Doğum - Mersin

Mersin Sezaryen Doğum – Sezaryen operasyonu olarak da adlandırılan sezaryen doğum, normal vajinal yolla doğum gerçekleşmediğinde veya gerçekleşmesinin mümkün olmadığı durumlarda bebeğin anne karın ön duvarından açılan bir kesi (insizyon) ile doğurtulmasıdır.

Bazı durumlarda sezaryen operasyonu hem anne, hem bebek açısından daha güvenli olduğu için tercih edilir:

  • Normal doğum eyleminde ilerleme yoksa,
  • Rahimde doğumu sağlayan kontraksiyon adı verilen şiddetli kasılmalar olmasına rağmen doğum eyleminde progresyon yoksa,
  • Bebeğin kalp atışları oksijensiz kaldığını, sıkıntıda olduğunu gösteriyorsa (fetal distress),
  • Bebek rahim içinde anormal pozisyonda ise; makat geliş, yan geliş vs.
  • Çoğul gebelik söz konusu ise,
  • İri bebek, baş pelvis uygunsuzluğu durumlarında,
  • Plasentanın (bebeğin eşi) yerleşim yeri ve şekli ile ilgili anormal bir durum söz konusu ise (plasenta previa, plasenta accreata vs.),
  • Halk arasında “Göbek bağı” adı da verilen umbilikal kordonda sarkma varsa,
  • Anne adayının ciddi bir sağlık problemi varsa; örneğin ciddi kalp hastalığı, ciddi beyin hastalığı, genital bölgede aktif herpes enfeksiyonu gibi,
  • Mekanik obstrüksiyon; doğum kanalını tıkayan bir myom veya kaymış bir kalça kemiği (pelvis) kırığı gibi durumlarda;
  • Daha önce geçirilmiş rahim ameliyatları veya sezaryen operasyonunun varlığı; daha önceki operasyonda yapılan kesinin tipi, aradan geçen süre gibi bir çok faktör değerlendirilerek sezaryen doğum tercih edilir.

Sezaryene Hazırlık

Eğer planlanmış bir sezaryen doğum söz konusu ise, operasyon öncesinde Anesteziyoloji uzmanı olası tıbbi problemler ve anestezi yöntemini belirlemek amacı ile anne adayını değerlendirir.

Kan grubu tayini, tam kan tetkiki, pıhtılaşma testleri, kanda Hepatit (sarılık) ve benzeri enfeksiyonları araştırmak için bazı kan testleri yapılır.

Operasyon Öncesi

Sezaryen doğum planlanmış ise doğumdan bir gece önce ve doğumun olacağı gün, bölge sabun veya antiseptik solüsyonla temizlenir. Doğum öncesi 24 saat içinde yapılan genital bölgedeki tüylerin temizlenmesi işlemi kesi yeri enfeksiyonunu arttırma riski taşıdığından, bu işlemin daha önce yapılması tercih edilir.

Operasyondan 8 saat önce aç ve susuz kalınmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar varsa, doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Hastanede Hazırlık

Anestezi

Günümüzde sezaryen doğumlarda çoğu kez rejyonel anestezi adı verilen bölgesel anestezi tercih edilmektedir. Epidural blok veya spinal blok yapılarak operasyon sahasında ağrı ortadan kaldırılır.

Bu şekilde anne adayı doğum sırasında uyanık kalarak, yeni doğan bebeği ile doğar doğmaz bağ kurmuş olur ve ten tene temas sağlanmış olur.

Operasyon

Ameliyat sahası steril bir şekilde temizlenip örtüldükten sonra operasyon başlar.

Doktorunuz karın ön duvarında bir kesi yapar, bu kesi çoğu kez horizontal denilen yatay bir kesi tipidir. Takiben cilt altı yağ tabakası kesilir ve tabak tabaka derinleşerek rahime ulaşılır. Rahim duvarına yapılan kesinin (insizyon) tipine bebeğin pozisyonuna ve plasentanın durumuna göre karar verilir, kesi çoğu kez alt segmente yapılır.

Bebek kesi hattından doğurtulur ve doktor bebeğin ağzını ve burnunu temizler ve göbek kordonunu klempleyerek keser. Takiben plasenta çıkartılır ve tabaka tabaka dikiş atılarak operasyon tamamlanır.

Sezaryen Sonrası

Sezaryen doğum sonrası 1-2 gün hastanede kalınır. Bu dönemde ağrıyı engelleyecek tıbbi tedaviler yapılır. Operasyondan 5-8 saat sonra mobilizasyon denilen ayağa kalkarak periyodik olarak yürüme önerilir. Yürüyüşün amacı barsakların normal peristaltizmine kavuşarak gaz çıkartılmasını sağlamak, aynı zamanda hareketsizliğe bağlı derin ven trombozu oluşumunu engellemektir. Eğer idrar kesesinde sonda var ise, en kısa zamanda çıkartılacaktır.

Sezaryen doğum sonrası kullanılacak tüm serum ve ilaçlar, gerekirse antibiotik tedavisi laktasyon denilen emzirme sırasında kullanımı güvenli olan serum ve ilaçlardan seçilecektir.

Yeni doğan bebeğinizin hemen ve sık sık emzirmesinin sağlanması, takiben süt salgısının giderek artmasını sağlar. Doktorunuz ve doğumhane ekibi emzirme tekniği ve yapmanız gereken hakkında size destek olacaklardır.

Sezaryen Sonrası Eve Gittiğinizde

Mümkün olduğu kadar dinlenmeye çalışın. Süt oluşumunu uyarmak için bol su için ve bebeğinizi sık aralıklarla emzirin. Doktorunuz tarafından emzirme sırasındaki beslenme önerileri size verilecektir. Dengeli bir diyet ile süt salgınız ve bebeğinizin beslenmesi en iyi şekilde sağlanmış olur.

Kesi yerinizin temizliğini doktorunuzun önerdiği şekilde yapın. Kesi yerinizde şişlik, kızarıklık, akıntı varsa, ateşiniz varsa, şiddetli kanama oluyorsa doktorunuzla temasa geçin.

Bebeğinizin ağırlığından daha fazla ağırlık kaldırmaktan kaçının.

6-8 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmeyin.

Rahatlıkla ve kesi yerinde ağrı duymadan araba kullanabilmek için 1-2 hafta beklemeniz gerekir. Frene bastığınızda ve dönemeçlerde ağrı duymuyor olmanız gerekir.

Doğumdan 6 hafta sonra doktorunuzla görüşerek doğum sonrası değerlendirmenizi yapmasını isteyin.

Sezaryen operasyonu olarak da adlandırılan sezaryen doğum, normal vajinal yolla doğum gerçekleşmediğinde veya gerçekleşmesinin mümkün olmadığı durumlarda bebeğin anne karın ön duvarından açılan bir kesi (insizyon) ile doğurtulmasıdır.

Bazı durumlarda sezaryen operasyonu hem anne, hem bebek açısından daha güvenli olduğu için tercih edilir

Telefon

(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86

Adres

İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin

Acil Durum

(0532) 646 01 00

E-posta

info@aysunkale.com

Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com

Call Now Button