Tüp Bebek (IVF) - Mersin
Mersin Tüp Bebek Tedavisi – Kısırlık (infertilite); 35 yaş altındaki kadınların 1 yıl, 35 yaş üzerindeki kadınların ise 6 ay boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik elde edilememesi olarak tanımlanır. Bir çok çift doğal yollarla gebe kalmakta problem yaşamakta ve bunun için tıbbi yardım almaktadır.
Son yıllarda evlenme yaşının ileri yaşlara çekilmesi, genetik faktörler, düzensiz beslenme, alkol, sigara vb. gibi bir çok faktör buna etken olmaktadır.
Tüp bebek (IVF) kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin bebek sahibi olmalarına yardımcı olan yöntemlerden birisidir. Dünyada ilk olarak 1978 yılında İngiltere’ de Tüp bebek tedavisi sonucunda ilk canlı doğum gerçekleşmiştir.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek (IVF) kadından yumurta toplama işlemi ile elde edilen yumurtalarla erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllendirilmesi ve elde edilen iyi kalitedeki embriyoların rahim içine yerleştirilmesi işlemidir.
Embriyoların taze embriyo şeklinde transferi yapılabileceği gibi, aynı zamanda embriyo dondurma (kriyoprezervasyon) işlemi yapılarak ileri tarihlerde transfer işlemi de yapılabilmektedir. Ayrıca gerekli durumlarda dondurulmuş embriyolardan genetik inceleme de gerçekleştirilebilmektedir (PGT, NGS).
Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
- Tüpler (tuba uterina) rahim ve yumurtalıklar arasında yer alan, yumurta ve sperm hücresinin birleştiği kanalcıklardır. Fallop tüplerinin her ikisinin de tıkalı olduğu durumlarda sperm hücresi yumurtaya ulaşamaz ve döllenme gerçekleşemez. Bu durumda tedavi seçeneği tüp bebektir.
- Yumurtlama (ovülasyon) bozuklukları, polikistik over sendromu (pcod),
- Açıklanamayan infertilite (kısırlık),
- İleri kadın yaşı,
- Düşük yumurtalık rezervi,
- Spermlerde sayı, hareket (motilite), şekil (morfoloji) ve kalite bozuklukları, azospermi,
- İmmunolojik nedenler,
- Genetik faktörler,
- Endometriozis hastalığı (Çikolata kistleri) varlığında rahim içi doku rahim dışına çıkarak yumurtalıklara, karın zarına vb. implante olur ve bunun sonucunda doğal yollarla gebelik elde etmek zorlaşabilir.
- Aşılama (intrauterine inseminasyon) yapılmış ancak gebelik elde edilememiş olgularda tedavi seçeneği tüp bebektir.
Tüp Bebek Tedavi Süreci ve Aşamaları
Tüp bebek tedavisi başlamadan önce çiftlere gebelik öncesi danışmanlık hizmeti verilir. Gereken tetkikler yapılır, gebelik öncesi tedavi başlanır (Folik asit, D vitamini vs.). Takiben tedavi süreci planlanır.
- Adetin 2. veya 3. günü ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Eğer rahim duvarında kalınlaşma, yumurtalıklarda follikül kisti vb. varsa tedavi bir sonraki siklusa ertenebilir.
- Değerlendirme sonucuna göre tedavinin ilk adımı olarak yumurta geliştirici ilaç tedavisine başlanır. Bu ilaçlar yumurtalıkları uyarmak, yumurta oluşumunu teşvik etmek, yumurtaların olgunlaşmasını sağlamak ve embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak amacı ile kullanılmaktadır.
- Düzenli olarak ultrasonografi ve kandaki hormon düzeyleri ile yumurta gelişimi takip edilir.
- Yumurtalar belirli büyüklük ve olgunluğa ulaştığı zaman ovülasyonu uyarmak için yumurta çatlatma iğnesi yapılır.
- Çatlatma iğnesinden yaklaşık 34-36 saat sonra OPU (oosit pick up) dediğimiz yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işlemi tedavideki en önemli adımlardan biridir.
- OPU yumurta toplama işlemi ultrason eşliğinde özel bir iğne yardımı ile yumurtaların içindeki sıvının aspire edilmesi esasına dayanır. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürer.
- Yumurta toplama işlemi sedasyon anestezisi altında yapılır dolayısı ile işlem sırasında hasta ağrı hissetmez.
- Laboratuvara gelen yumurtalar bazı özel işlemlerden geçirilerek M2 (metafaz 2) olarak adlandırılan olgun olanlar seçilir ve laboratuvar ortamında sperm ile döllenmesi sağlanır. Bazı durumlarda mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi tercih edilmektedir. Bu işlemde yumurta içerisine sperm hücresi enjekte edilerek döllenme sağlanmaktadır.
- Döllenmiş yumurtalar embriyo gelişimi açısından takibe alınırlar. Takip sonucunda kaliteli embriyolar seçilerek 2. 3. gün veya 5. günde rahim içine transfer edilirler (Embriyo transferi). Bu işlemde embriyolar ince, özel bir bir katetere yüklenirler ve rahim ağzı kanalından geçilerek rahim içine yerleştirilirler. Ağrısız bir işlem olduğu için sedasyona gerek yoktur.
- Transfer gerçekleştikten sonra embriyonun rahim astarına (endometrium) tutunması sonucunda gebelik gerçekleşmektedir.
Embriyo transferi sonrasında dinlenmek embriyonun tutunmasını desteklemek açısından önemlidir. Fiziksel aktivitenin en aza indirilmesi rahmin kasılarak implantasyon sürecinin olumsuz etkilenmesini engeller.
Transferi takiben 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır (b-hCG). İdrar testi yanlış sonuç verebilmektedir, o nedenle gebelik testi kanda b-hCG bakılarak yapılmaktadır. Pozitif test sonucunda, 48 saat sonra test tekrarlanarak hormonun artış hızı takip edilir.
Gebelik gerçekleştikten sonra gebeliği desteklemek için bir süre ilaç kullanımı gerekli olabilmektedir.
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi ve Beslenme
Tüp bebek tedavisi öncesinde ve tedavi sürecinde anne ve baba adayının beslenme tarzı da önem arz etmektedir. Beslenmenin bu dönemdeki etkisi doğrudan veya dolaylı bir şekilde olabilmektedir.
Tüketilen yiyecek ve içeceklerin üreme sistemini etkileyen hormonların çalışması üzerinde etkisi olduğu gibi, aynı zamanda insülin direnci, kronik inflamasyon gibi süreçler üzerinde de etkisi vardır.
Akdeniz tipi beslenme içeriğinde zeytinyağı, sebze meyve, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Tam tahıllı gıdalar, omega 3 yağ asitleri içeren mevsim balıkları, özellikle somon ve sardalya, koyu yeşil yapraklı sebzeler (semiz otu), soya fasülyesi, ceviz, çiğ badem vb kaliteli yağ içeren gıdaların düzenli olarak tüketilmesinin, gerek gebelik elde edilmesi, gerekse gebelik sürecindeki olumlu etkileri bir çok yayında bildirilmiştir. Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleridir, kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere, üreme sistemi dahil vücutta bir çok olumlu işleve sahip olduğu bilinmektedir. Somon ve sardalya balıkları üreme hücreleri için faydalı omega 3 yağ asitleri içermenin dışında, önemli miktarda B12 vitamini, arginin ve aspartik asit içermektedirler. Bunların da sperm sayısını ve hareketliliğini arttırmada rol oynadığı bilinmektedir. Dana eti, ciğer, ceviz, domates, sarımsak vb. içerdikleri vitamin ve minerallerle erkekte sperm üretimi ve doğurganlığı destekleyen özelliğe sahiptirler.
Düzenli olarak balık ve sebze tüketimi, antioksidanlardan zengin beslenme fertilite üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çiftlerde erkekler için sperm hücreleri üzerinde olumlu etkileri mevcutken, kadınlar için de yumurta kalitesini arttırıcı etkileri vardır.
Üreme hücrelerinin gelişmesi ve olgunlaşmasında proteinin büyük önemi vardır. Düzenli olarak günlük 60 mg protein içeren gıda tüketen kadınlarda tüp bebek başarı şansının arttığına dair bir çok bilimsel yayın bulunmaktadır.
Günlük su tüketimi de çok önemlidir. Günde ortalama 1.5-2 litre su içilmesi gerekmektedir. Kilonuza göre günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarını doktorunuz ayarlayacaktır.
Erkeklerde sperm arttırıcı olduğu düşünülen yiyecekler, vitamin, mineral, antioksidanlardan zengin yiyeceklerdir.
Tüp bebek tedavi öncesi ve sırasında tüketilmesi önerilmeyen veya kısıtlı tüketilmesi önerilenler;
- Sigara
- Alkol
- Kafein (kahve, çay)
- Rafine şeker içeren gıdalar
- Rafine karbonhidratlar
- Margarin, hayvansal vb yağlar
- İşlenmiş gıdalar
- Beyaz ekmek, beyaz un içeren gıdalar
- Pirinç
- İşlenmiş et ürünleri
- Kızartmalar (trans yağlar)
- Soya içeren gıdalar (fitoöstrojen).
Gebelik planlaması yapan çiftlerin tüp bebek tedavi sürecinde ve sonrasında yukarıdaki gıdaların tüketimini azaltmalarının tüp bebekte başarı şansını ve gebelik oranını arttırdıkları bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi ile ilgili daha fazla bilgiye bizimle iletişime geçerek ulaşabilir veya da Mersin merkezde bulunan muayenehaneme uğrayabilirsiniz.
Tüp bebek (IVF) kadından yumurta toplama işlemi ile elde edilen yumurtalarla erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllendirilmesi ve elde edilen iyi kalitedeki embriyoların rahim içine yerleştirilmesi işlemidir.
Telefon
(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86
Adres
İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Acil Durum
(0532) 646 01 00
E-posta
info@aysunkale.com
Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com