Düşük (Abortus)
Düşük (Abortus) – Mersin – Gebeliğin 20. gebelik haftasından önce ve 500 gram ağırlığın altında sonlanmasına “abortus” halk arasında “düşük” adı verilir. Klinik olarak saptanan gebeliklerin %15-25′ i düşükle sonuçlanır ve bunların çoğu ilk 3 ayda gelişir. Gebelik yaşı arttıkça düşük riski de artmaktadır.
Gebelikte düşük nedenleri? Düşük gelişimine neden olan risk faktörleri nelerdir?
- Kromozomal anomaliler: Anneden ve/veya babadan gelen kromozomlardaki sayısal veya yapısal anomaliler sonucunda embriyoda kromozomal patolojiler görülebilir. Bu kromozomal anomaliler çoğu kez tesadüfi olarak meydana gelir. Bu şekilde sağlıklı olmayan, yaşama şansı düşük, anomalili embriyo düşük ile kaybedilir.
- Çevresel faktörler: İlaç kullanımı, radyasyon vs.
- Genetik faktörler: Anneye ve/veya babaya ait genetik faktörler.
- Anatomik faktörler: Uterus septus, çift rahim vs.
- Rahimde bulunan myomlar düşüğe neden olabilir.
- Rahim içi yapışıklıklar (adhezyon, sineşi vs.)
- Bağışıklık sistemi (immun) ile ilgili faktörler
- Pıhtılaşma bozuklukları (trombofililer): Kan damarlarında, özellikle anne ve bebek arasındaki damarlarda akışkanlığın bozulması ile karakterizedir.
- Çoğul gebelikler
- Annede bulunan sistemik hastalıklar: (Diabet, böbrek hastalığı, lupus, polikistik overler, enfeksiyonlar)
Gebeliğin 20. gebelik haftasından önce ve 500 gram ağırlığın altında sonlanmasına “abortus” halk arasında “düşük” adı verilir. Klinik olarak saptanan gebeliklerin %15-25′ i düşükle sonuçlanır ve bunların çoğu ilk 3 ayda gelişir.
Gebelik yaşı arttıkça düşük riski de artmaktadır.
Düşüğün belirtileri
Kanama; En sık görülen belirti kanamadır.
Ağrı; Sürekli veya aralıklı olarak gelip giden, bazen kramp şeklinde olabilen ağrı mevcuttur.
Vaginadan doku veya parça düşmesi düşüğe ait bulgulardandır.
Bu şikayetlerle yapılan başvuruda doktor tarafından ultrasonografi ile gebelik kesesinin normal olup olmadığı, embriyonun durumu, fetal kalp atışlarının olup olmadığı tespit edilir. Olgunun durumuna göre takip veya kürtaj (küretaj) kararı verilir.
Tekrarlayan düşükler, erken doğum eylemi (preterm eylem), amnion kesesinin erken açılması, anne karnında fetüsün ölümü ile sonuçlanan gebeliklerde, altta yatan nedenleri araştırmak ve bir sonraki gebeliğe hazırlık amaçlı bir takım araştırma ve testler yapılmaktadır. Bunların bir kısmı kan tahlilleri ile (Trombofili paneli, kanda enfeksiyon varlığı, periferik kanda kromozom analizi vs), bir kısmı da fetusdan veya plasentadan alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesi ile gerçekleşmektedir. Alınan örneklerin patolojik olarak incelenmesi düşüğün nedeni hakkında bilgi vermez. Düşük materyalinin genetik olarak incelenmesi düşüğün nedeni hakkında bilgi verir.
Düşük sonrası dönem
Düşük sonrası dönemde kanama yaklaşık 1 hafta – 10 gün kadar sürer. Bu dönemde cinsel ilişki önerilmez. Kan grubu uyuşmazlığı olan çiftlerde doktorunuz düşüğü takip eden ilk 72 saat içinde koruyucu (anti-D) aşı yapılmasını önerecektir.
Düşük (Abortus) ile ilgili daha detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilir veya da Mersin merkezde bulunan muayenehaneme uğrayabilirsiniz.
Telefon
(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86
Adres
İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz - Mersin
Acil Durum
(0532) 646 01 00
E-posta
info@aysunkale.com
Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz - Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 - (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com