Ağrısız Kürtaj (Küretaj) - Mersin
Mersin Kürtaj – Kürtaj (küretaj) genellikle gebelik sonlandırma amacı ile yapılan bir işlem olmakla beraber, rahim içinden inceleme amaçlı doku almak (biopsi) veya tedavi amacı ile de uygulanmaktadır.
Kürtaj (küretaj) işlemi hangi amaçlarla yapılır?
- Gebelik Sonlandırılması (Tıbbi Tahliye)
Planlanmamış gebeliklerde, gebeliğin 10. haftasına kadar sağlık açısından güvenli bir şekilde gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Kürtaj ülkemizde bazı yasalarla sınırlandırılmış yasal bir müdahaledir. Tıbbi olarak en uygun kürtaj zamanı 5-8 haftalar arasıdır. Bu yöntem zorunlu durumlarda yapılmalıdır, bir doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır. - Probe Küretaj (Endometrial Biopsi)
Düzensiz, şiddetli ve uzamış vaginal kanamalarda, hem teşhis koymak, hem de kanamayı durdurmak amacı ile uygulanır. Menopoz sonrası olan vaginal kanamalarda tanı koymak amacı ile yapılır. Eş zamanlı olarak, hem rahim içinden, hem rahim ağzı (servix) kanalından örnek alınabilir, bu yönteme Fraksiyone Küretaj adı verilir. - Endometrial Zamanlama
Kısırlık teşhisinde adet döngüsünün belli gününde rahim içinden alınan küçük bir doku örneği ile, progesteron hormonunun rahim içine etkisi araştırılır. Tekrarlayan düşüklerde de benzer şekilde luteal faz yetmezliğnin tespiti için uygulanmaktadır. - Rest Küretaj
Kendiliğinde oluşan düşükten sonra (İnkomplet abortus) veya daha önce yapılmış kürtaj işleminden sonra kalan dokuyu temizlemek için yapılan işlemdir. Bazı durumlarda doğum sonrası plasentadan kalan parçaları temizlemek için de küretaj işlemi yapılmaktadır.
Kürtaj (küretaj) nasıl uygulanır?
- İşlem öncesinde jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılır.
- Modern tıpta steril şartlarda vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Kullanılan vakum sistemindeki kanüllere Karmen kanülü adı verilmektedir. Bu işlemde rahim içerisinde oluşan negatif basınç ile müdahale gerçekleşmektedir.
- Kürtaj sedasyon adını verdiğimiz yöntemde hasta işlem süresince (yak. 5 dakika) uyutularak yapılabilir. Aynı zamanda lokal anestezi ile rahim ağzına bölgesel anestezik ilaç enjekte edilmesi ile de yapılabilir. Her iki durumda da hasta ağrı hissetmez. Anestezi öncesi yaklaşık 4-6 saat kadar açlık ve susuzluk gerekmektedir.
- İşlem jinekolojik muayene masasında yapılır. Öncelikle spekulum adı verilen alet yerleştirilerek vagina ve rahim ağzı (servix) görüntülenir. Takiben antiseptik bir solüsyonla bölgesel temizlik yapılır. Sedasyon adı verilen uyutularak yapılan işlemde bu aşamalar hasta uyuduktan sonra yapılır, hasta hiç bir şey görmez ve hissetmez.
- Takiben steril kanüller ile rahim ağzı geçilerek rahim içine ulaşılır. Kanülün ucu özel üretilmiş, vakum yaratan enjektöre monte edilir ve negatif basınç oluşturularak rahim içindeki materyal absorbe edilir.
- Rahim içi temizlendikten sonra, kanama kontrolü yapılır, takiben antiseptik solüsyon ile pansuman yapılır ve işleme son verilir.
İşlem sonrası genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama yaşanmaz. Kısa bir süre dinlenmenin ardından hasta evine gidebilmekte ve normal yaşantısına dönebilmektedir.
Kürtaj sonrası olan kanama rahimin kasılması sırasında gelişen kan ve pıhtının dışarı atılmasıdır. Fazla olmayan ve aralıklı olan bir kanamadır, bu kanamanın 10-15 gün sürmesi normal kabul edilir. Bazen kanama ile birlikte adet sancısına benzer ağrılar da olabilir. Bu belirtiler normaldir.
Kürtaj işleminden sonra enfeksiyon oluşması riskini engellemek için 2-3 hafta boyunca deniz, havuz, küvette banyo yasaklanır, ayakta duş şeklinde banyo önerilir.
Normal adet döngüsü 30-40 gün içinde beklenir.
Kürtaj işlemi güvenli midir?
Bu işlem deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından, sterilizasyon kurallarına uyularak, doğru teknikle yapılırsa olabilecek en az risk ile en güvenli şekilde yapılmış olunur. Risk almak istemiyorsanız bu işlem için deneyimli ve mesleğini titizlikle uygulayan hekimleri tercih edin.
Tıbbi normlara uygun, steril koşullarda yapılan küretaj işlemi sonrasında, istenilen ve planlanan zamanda sağlıklı gebelikler elde edilir.
Kürtaj (küretaj) işleminin riskleri
- Perforasyon (Rahim delinmesi)
Gebe rahmi yumuşak olduğu için dikkatsizce yapılan sert bir hareketleme rahimde delinme gerçekleşebilir. Ancak modern tıpta vakum yöntemi kullanılmaktadır ve işlem sırasında kullanılan kanüller yumuşak ve flexibl bir materyalden yapılmıştır. Son derece nadir görülmektedir. - Enfeksiyon
İşlem sırasında cerrahi sterilizasyon kurallarına uyulmaması veya hastanın işlem sonrasında hijyenine dikkat etmemesi, ilişkiye girmesi, havuza-denize girmesi, verilen antibiyotikleri düzenli kullanmaması gibi durumlarda görülür. - Gebeliğin devamı
Genellikle çok erken gebeliklere (5 haftadan önce) yapılan küretaj işlemi sonrasında görülür. Gebelik kesesi çok küçük olduğu için işlem sırasında tam olarak alınamaz ve kontrolde tespit edilir. Tekrar gebelik sonlandırma işlemi gerekir. - Parça kalması (Rest plasenta)
İşlemden 1 hafta sonra yapılan kontrol ultrasonografisinde tespit edilir, ilaç veya müdahale ile içerideki doku temizlenir.
Kliniğimizde hasta bilgilerinin gizliliği esastır.
Kürtaj tamamen steril koşullarda vakum aspirasyon tekniği kullanılarak yapılmaktadır.
Kürtajı takiben arzu edilen zamanda sağlıklı gebelikler elde edilmektedir.
Telefon
(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86
Adres
İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Acil Durum
(0532) 646 01 00
E-posta
info@aysunkale.com
Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com