Gebelik Öncesi Planlama - Mersin

Mersin Gebelik Planlaması – Bir gebelik düşüncesi ve kararı söz konusu olduğunda, biyolojik yaşınızın sağlıklı bir çocuk doğurmaya en uygun zamanda olmasına dikkat etmeniz doğru bir planlama olacaktır.

Planlı bir gebelik hem doğacak çocuğunuz için, hem sizin için en ideal yaklaşım olacaktır.

Gebelik öncesi yapılması gerekenler:

 

  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurun,
  • İdeal kiloda gebe kalın,
  • Folik asit takviyesi,
  • Diş sağlığınıza dikkat edin.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurun

Gebelik öncesi kadın doğum uzmanına başvurmak, hem sizin hem bebeğiniz için olası riskler varsa, bunları tespit edip gebelik öncesi döneminde çözmek anlamına gelir. Bu şekilde gebeliğiniz henüz başlamadan kontrol altına alınmış olursunuz.

Gebelik öncesi ilk kontrolde rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografinin yanı sıra, Pap smear adı verilen test yapılarak rahim ağzındaki (servix) hücreler mikroskopik olarak incelemeye alınır.

Bu muayenede genital organların yanı sıra meme muayenesi ve gerekirse meme ile ilgili görüntüleme yöntemlerine (Meme USG, Mammografi) başvurulur.

Sizde önceden mevcut olan veya yeni tanı konulmuş yüksek tansiyon (hipertansiyon), şeker hastalığı (diabetes mellitus), guatr, kalp hastalığı gibi sistemik hastalıklar gebelik öncesi dönemde kontrol altına alınır.

 

Aile geçmişiniz ve kalıtsal geçişli bir sorun olup olmadığı değerlendirilir.

Ailede veya önceki gebeliklerde mevcut olan doğumsal kalp hastalıkları, beyin ve omurilik hastalıkları, metabolik hastalıklar araştırılır ve varlığı durumunda gereken önlemler alınır.

Anne-baba kan grupları tespit edilerek kan grubu uyuşmazlığı olup olmadığı araştırılır.

Gerekli kan testleri yapılarak, Akdeniz anemisi (ülkemizde özellikle güneydeki illerde sıklığı daha fazladır), orak hücreli anemi, demir eksikliği anemisinin olup olmadığı araştırılır, mevcut olması durumunda gereken önlemler alınır.

Kanda bulunan bazı mikroorganizmaların varlığı gebelikte bebeği olumsuz etkileme riski taşır. Gerekli kan tetkikleri yapılarak toxoplazma, rubella (kızamıkçık), sitomegalovirıs (CMV), Hepatit virüsü gibi mikroorganizmaların ve bunlara karşı bağışıklığın olup olmadığı incelenir.

İdeal kiloda gebe kalın

Eğer sağlıklı bir beslenme düzeniniz yoksa gebelik öncesi dönemde diyetinizi gözden geçirerek hem kendiniz, hem bebeğiniz için en uygun şekilde beslenmeye başlamanız gerekir. Gebelik süresince alacağınız kiloları göz önünde bulundurarak ideal kilonuza yakın kiloda gebe kalmanız en doğru yaklaşım olacaktır. Sigara ve alkol kullanma alışkanlığınız varsa gebelik öncesi dönemde bunları bırakmanız gerekir. Aksi takdirde gebelik boyunca ve doğum sırasında hem sizin sağlığınız, hem de bebeğiniz için bir çok riski ve komplikasyonu beraberinde taşır. Gebelikte tüketilen alkolün bebekte doğumsal anomalilere neden olabileceği (fetal alkol sendromu) ispatlanmıştır.

Beslenme düzeninde çiğ et ve benzeri yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Çiğ köfte, az pişmiş veya pişmemiş et ve balık, sushi, kurutulmuş et, pastorize olmamış süt, az pişmiş yumurta özellikle uzak durulması gereken besinlerdir.

Ton balığı, kılıç balığı, ithal somon, midye ve benzeri kabuklu deniz ürünleri ağır metaller (civa, kurşun) içerdiğinden gebelik boyunca tüketilmemesi gerekmektedir.

Folik asit takviyesi

Folik asit gebelik öncesi dönemde kullanmaya başlandığında bebeğin beyin ve omurilik ile ilgili gelişebilecek hastalıkları belirgin oranda azaltmaktadır. Alınması gereken günlük folik asit miktarı 400 mikrogramdır. İlacın dozu ve içeriği önceki gebeliklerinizin hikayesi, anne adayının sistemik hastalığı, mevcut kilosu gibi faktörler göz önüne alınarak Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından ayarlanacaktır.

Diş sağlığı

Diş çürükleri ve diş eti problemleri gebelikteki hormonal ve metabolik değişikliklere bağlı olarak sık görülen sağlık problemleridir. Gebelik öncesi diş hekimine görünmek, gerekli tedavileri yaptırmak ve diş ve diş eti bakımı konusunda bilgi almak çok önemlidir.

Bir gebelik düşüncesi ve kararı söz konusu olduğunda, biyolojik yaşınızın sağlıklı bir çocuk doğurmaya en uygun zamanda olmasına dikkat etmeniz doğru bir planlama olacaktır.

Planlı bir gebelik hem doğacak çocuğunuz için, hem sizin için en ideal yaklaşım olacaktır.

Telefon

(0324) 237 30 39
(0324) 237 29 86

Adres

İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin

Acil Durum

(0532) 646 01 00

E-posta

info@aysunkale.com

Op. Dr. Aysun Kale - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Adres: İstiklal Cad. Ömer Hayta İşhanı 2/15 Akdeniz – Mersin
Telefon: (0324) 237 30 39 – (0324) 237 29 86
Mobil: (0532) 646 01 00
E-posta: info@aysunkale.com

Call Now Button